miércoles, 1 de junio de 2011

Cloenda temporal


Després d'aquests mesos en els que hem estat treballant aspectes diversos sobre els perills d'Internet que ens podem trobar al dia a dia, avui, fem un comiat temporal del blog ja que, com vénen vacances, no publicarem res durant un temps.

Per això, hem optat per fer una síntesi de tot el que hem anat comentat i sobre tot el que us hem anat informant durant aquest temps.

El primer tema que vam tractar, va ser l'addicció a Internet, un trastorn que, com ja vam dir, és molt més present a la nostra societat del que ens pensem, i no detectem la major part dels casos. Aquest és un problema molt estès sobretot en la gent jove dels països desenvolupats i cal posar-hi remei si som testimonis d'algun cas proper o del nostre propi.
També us vam adjuntar un vídeo que mostrava aquesta problemàtica al Japó, on els casos són extrems i fins i tot l'addicció ha arribat a causar la mort d'alguns joves.

Més tard, vam pujar un glossari amb tecnicismes de l'àmbit d'Internet com a ajuda per entendre les nostres publicacions.

Després vam fer una presentació de power point on fèiem una senzilla classificació dels perills: els que afecten directament la salut de la persona, i els que afecten el nostre software. Aquí, us vam parlar dels diferents efectes negatius que té l'ús excessiu de l'ordinador en el nostre cos, i dels virus més freqüents que ataquen el nostre software.

Seguidament, vam publicar un article sobre els hackers, un perill pot ser no tant quotidià però també molt present, ja que sovint són aquests els creadors dels virus que afecten el nostre ordinador o de les diferents estafes que es pateixen per Internet.

I parlant d'estafes, més tard vam publicar un altre article on s'explicaven els casos més comuns d'entre els fraus a la xarxa i el que era important per evitar-los.

Finalment, les dues últimes publicacions, tracten sobre els perills de les xarxes socials i les conseqüències que poden tenir els nostres actes en aquests portals.

Tot i que durant aquest temps no publicarem res, podeu comentar les publicacions i fer les propostes que vulgueu. Esperem que fins aquí us hagi agradat el nostre blog i que us hagi servit per informar-vos bé sobre què hem de fer i què no a Internet, i com podem evitar aquests riscos.
Gràcies pel vostre seguiment i fins a la propera.
Bon estiu!

martes, 31 de mayo de 2011

Educació i perills a les Xarxes Socials

Ja hem pogut comprovar la gran importància que té Internet a les nostres vides actualment. Amb això també hem parlat sobre els perills a les xarxes socials tan presents a les nostres vides avui en dia.

Avui us oferim una notícia del diari El Punt, datada del 26 de maig de 2010.
Com podeu comprovar aquesta notícia no és del 2011, però tot i que no és tant recent com altres que us hem ofert, hem trobat que és un article molt adequat.


Aquesta notícia en remarca el paper fonamental dels pares i educadors a la vida dels joves quan es troben davant les xarxes socials.
Com ja hem explicat les xarxes socials són una nova forma de relacionar-se però com tot, també tenen una sèrie d'inconvenients.

Hem triat aquest article o notícia del diari El Punt perquè reflexa perfectament tot allò que us hem anat explicant sobre les xarxes socials.
I hem trobat també interessant la forma d'explicar-ho, ja que ens relaciona l'educació amb aquestes noves tecnologies. Els pares o tutors tenen un gran paper conscienciant dels perills i problemes que es poden causar a través de la connexió a la xarxa. Així com també ens explica com s'estan intentant crear encara molts més mètodes de protecció de dades i privacitat.

Us deixem aquí el Link de la notícia i  us convidem a llegir-la ja que ens sembla molt apropiada i interessant.

http://www.elpunt.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/173859-educacio-i-riscos-a-les-xarxes-socials.html

lunes, 30 de mayo de 2011

Perill a les xarxes socials

Després d'haver tractat el tema dels hackers i els fraus d'Internet, avui parlarem sobre els perills que envolen les xarxes socials, un instrument cada cop més present a les nostres vides.

Les xarxes socials són estructures socials  compostes de grups de persones que estan connectades per un o diversos tipus de relacions, com per exemple amistat, parentesc, interessos comuns o intercanvi de coneixements.

Es tracta d'una nova forma de relacionar-se amb el món (compartir fotografies, vídeos, o retrobar antics companys o coneguts). On volem arribar és a que molts cops tot això té una cara negativa: xantatges, extorcions, amenaces, o abusos són alguns dels riscs que pot córrer la persona a les xarxes.

El boom d'aquestes plateformes tecnològiques també ha creat un canvi en els costums de les persones. Avui en dia molts amics es coneixen per Internet, no com abans que el normal era relacionar-se personalment.

Ens hem trobat amb el problema que, per exemple els joves, passem molta estona a la xarxa, en aquest món virtual, mentre podríem estar fent coses de molt més profit. Amb les xarxes socials s'està perdent la convivència, cada cop passem més temps sols amb el nostre ordinador, i també dificulta la concentració en els estudis, etc...

Facebook, Twiter, Hi5, Twenty, etc són exemples de les xarxes socials més utilitzades actualment entre la societat.

Com abans ja hem dit, a través de les xarxes socials es poden ocasionar diversos tipus de perills. Molts joves actualment pengen al facebook o a altre classes de xarxes socials fotografies i dades personals que poden ser expropiades per fer d'elles un mal ús.
Per això s'ha d'evitar penjar qualsevol tipus d'informació personal que pugui ser utilitzada per altres persones. Hem d'intentar protegir la nostre imatge personal.
Per això quan s'utilitzen aquestes xarxes socials s'ha de mantenir privatitzar tot allò que no vulguis que caigui en males mans.
 Aquest fet és un dels grans problemes als quals s'enfronten els joves.

Aquí us deixem un vídeo sobre un fet que us pot impactar.

domingo, 29 de mayo de 2011

Frau a la xarxa

Després d'haver parlat sobre els hackers, avui tractarem un altre aspecte molt present a la vida quotidiana i molt perillòs del qual és important tenir-ne coneixement: el frau a la xarxa.

Sovint s’escolten o es llegeixen notícies que tracten sobre les estafes que es produeixen a Internet. Aquesta onada d’informació perjudica molt la credibilitat de la xarxa i dels qui treballen en aquesta.

És cert que es produeixen fraus, encara que no són únicament els ciber comerciants els responsables, també hi han molt internautes que s’aprofiten de les debilitats legals existents al comerç electrònic per treure-n un benefici il·legal.

Com a primera mesura de prevenció, es va fer una llista pública dels fraus més freqüents que es produeixen a la xarxa, a l’objectiu d’alertar als internautes i no es deixin enganyar. Aquesta llista és la següent:

1. Fraus en subhastes: Després d’enviar els diners a la subhasta, es rep un producte que no té res a veure amb el producte reclamat i que no té cap mena de valor.

2. Promocions en llocs web: es solen produir càrrecs inesperats a la factura del telèfon per uns serveis que mai es van sol·licitar.




3. Abús de les targetes de crèdit: es sol·licita el número de la targeta de crèdit amb la única finalitat de comprovar l’edat, i posteriorment es realitzen pagaments de difícil cancel·lació.

4. Oportunitats de negoci: s’ofereix l’oportunitat de treballar des de casa i ser el teu propi cap mostrant uns plans d’ingressos molt elevats, tot i que per començar, és necessari la compra d’alguna maquinària o productes que mai tenen sortida.

5. Plans d'inversió per fer-se ric ràpidament

6. Fraus en viatges o en paquets vacacionals: consisteix en vendre viatges i allotjaments d’una qualitat superior al servei que realment serà prestat en el destí.

7. Fraus telefònics: es demana que s’instal·li un programa a l’ordinador per entrar gratuïtament a la pàgina web, però aquest programa marca un número internacional de pagament que va carregant la teva compta telefònica cada cop que hi entres.

8. Fraus en recomanacions sanitàries: receptes miraculoses per curar qualsevol malaltia. La majoria d’elles sense cap base mèdica o control de les autoritats necessàries. Això ja no és només una estafa sinó que a més suposa un risc per a la salut del malalt.

Com es pot veure, no hi ha gaire diferència entre el que fan els estafadors per Internet i el que s’ha estat fent a la vida real durant molts anys. L’única diferència és que a la xarxa les coses poden fer-se sense donar la cara, així que el risc es menor i desapareixen molt més fàcil.


La recepta per no caure en les mans d’aquests personatges; comprar exclusivament en llocs web de confiança, i fugir d’aquells que ni tan sols donen la seva direcció real o número de telèfon.

lunes, 23 de mayo de 2011

Hackers, una realitat

Fins ara hem estat parlant sobre diferents aspectes que ens posen en perill en el món de l'Internet. Com heu pogut comprovar, hem fet una senzilla classificació sobre si els perills afecten directament a la persona o si afecten a l'ordinador.
Tot i que, com ja sabem, si quelcom afecta al nostre software també ens afecta a nosaltres col·lateralment, avui volem aprofundir parlant sobre aquells perills que afecten al nostre ordinador.
Pugem aquesta publicació que tracta sobre els hackers: persones que explícitament poden arribar a causar forts perills informàtics.

El terme "hacker" es va donar a conèixer per primera vegada a mitjans dels anys seixanta. Un hacker era aleshores un programador, una persona que "hackejava" codis d'ordinador. Eren persones que podien veure noves maneres de fer servir un ordinador, creant programes que ningú més podia pensar. Era gent molt important a la indústria de l'ordinador, i ho construïen tot; des de petites aplicacions, fins a sistemes operatius.

Dues persones molt importants actualment com Bill Gates de Microsoft o Steve Jobs d'Apple, es podrien considerar hackers. Van saber veure el potencial que els ordinadors podien tenir, i van crear maneres per aconseguir explotar al màxim aquest potencial. La seva característica comuna ha estat un fort sentit de la curiositat, alguns cops, però, fins i tot obsessiu.

Aquestes persones avançades en informàtica no només utilitzaven la seva habilitat per poder crear nous programes sinó també per aprendre el funcionament d'altres programes i sistemes.


La paraula hacker, prové de l'anglès hack (destrals). Actualment és un terme utilitzat per anomenar a una persona amb grans coneixements sobre informàtica i telecomunicacions i que els utilitza amb un determinat objectiu. L'acció d'usar els seus coneixements es denomina hacking o hackeig.

El concepte de hacker ha anat evolucionant al llarg dels temps. Ara per ara, l'objectiu d'aquesta persona pot o no ser maligne o il legal, encara que, avui en dia, el terme "hacker" acostuma a tenir un significat despectiu o negatiu ja que es relaciona a tasques il.legals. És més propi anomenar pirates informàtics a aquells hackers que realitzen accions malignes amb els seus coneixements.

Els hackers han ajudat a persones a solucionar algun problema, però també han perjudicat a molta població innocent.

Aquí us deixem un enllaç. Aquesta pàgina parlar i informa sobre 5 hackers importants en el món de l'Internet.

http://www.tecnologiadiaria.com/2007/05/top-10-hackers-famosos.html

lunes, 16 de mayo de 2011

Aquí us deixem una presentació sobre els perills d'Internet a les nostres vides.
Els perills d'internet
View more presentations from martaudina24.

jueves, 28 de abril de 2011

Atrapen a un home per robar fotografies de Facebook i penjar-les en portals pornogràfics

http://www.viruslist.com/sp/viruses/news?id=208274759

Seguim parlant dels perills a la xarxa i avui us volem mostrar una notícia.
Hem trobat aquesta noticia, datada del dia 22 d'abril del 2011, en una web especialitzada i actualitzada amb tot tipus de noticies sobre virus, amenaces i perills d'Internet. La periodista Gabriala Villarroel ens ho explica detalladament.

Un home, Timothy Peter Noirjean, de 26 anys, ha estat detingut als EE.UU per haver-se infiltrat en les contes privades de Facebook de diverses dones i haver penjat fotografies d'aquestes a portals pornogràfics.
Després de que algunes dones denunciesin que homes els hi havien demanat fotografies en les que sortisin nues, la policia va  descobrir al delinqüent.

Aquest és un fet que preocupa a moltes persones i a moltes families.
Cada cop es creant més xarxes socials i aquestes encara que nosaltres no en siguem plenament conscients estan envoltades de perills. Així com molts cops ens diuen em de vigilar sobre el que pengem al Facebook o a altres pàgines de Internet, ja que tot pot ser manipulat.
Més endavant ja parlarem sobre algun altre cas.

jueves, 14 de abril de 2011

Glossari sobre els perills d'Internet


Aquí us deixem un petit glossari amb paraules familiars del món dels perills d'Internet, sobre tot especialitzat en virus. Esperem que us sigui útil.

lunes, 28 de marzo de 2011

Documental del 30 minuts "malalts d'Internet"


L'altre dia us vam parlar d'una notícia sobre l'addicció a internet. Avui us deixem un vídeo de TV3 sobre aquest mateix tema.

Tot i que aquest video tracta sobre la Xina, no cal oblidar que aquest problema és present en la vida de molts més adolescents occidentals dels que ens pensem.
L'adicció a Internet o als videojocs ha portat fins i tot a la mort a algunes persones, l'adicció és tan forta que no paren ni per menjar, veure, o dormir i d'aquesta manera el cos es va debilitant fins que perd totes les seves forces.
Aquestes persones han de ser internedes i tractades per curar-se, encara que alguns centres no utilitzen les millors maneres per aconseguir-ho.

jueves, 24 de marzo de 2011

Adictes a Internet. I tu, n'ets un?

Us deixem aquí l'enllaç d'una notícia del diari El Periòdico, del 13 de març del 2011, tracta sobre l'adicció a Internet. Diu que l'adicció no depén només del nombre d'hores que la persona passa a la xarxa. Conectar-se a altes hores de la nit, perdre la noció del temps, o sentir-se ansiós quan no es navega en poden ser símptomes, i a més poden amagar una profunda depresió al seu rerefons. Segons Echeburúa, catedràtic de Psicologia Clínica de la Universitat del País Basc, aquesta és una de los noves adiccions del món contemporani actual anomenades "adiccions sense substància". Per qué és tan atractiu el món virtual? el catedràtic diu que permet crear una realitat de fantasia que millora l'estat d'ànim, per això el perfil més freqüent en aquests casos, és el de la persona que es rebutja a si mateixa, amb baixa autoestima. A diferència de les adiccions habituals, Echeburúa, recomana crear nous hàbits que substitueixin el temps que es passa a la xarxa. En el cas de que també hi hagi una depresió al darrere com ja hem dit abans, el que s'ha de fer, segons els experts, és, en primer lloc, tractar-la. Segons la nostra opinió creiem que hi ha molta més gent adicta del que sembla, hi que la majoria, per no dir tots, no en són conscients. http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/adiccion-internet-puede-enmascarar-depresiones/940145.shtml

lunes, 21 de marzo de 2011

Benvinguts al nostre nou Blog

Avui estrenem aquesta nova pàgina que dedicarem a l'assignatura de ciències pel món contemporani. Parlarem sobre aspectes que tinguin alguna cosa a veure amb la relació que la societat té actualment amb Internet. L'objectiu d'aquest espai és conscienciar sobre els perills que té Internet i de quina manera els podem evitar. Us explicarem les experiences d'altres persones i us donarem consells.
Esperem que us agradi :)